Gemeente Tholen:Eiland Tholen

Het eiland Tholen is met zijn pittoreske stadjes en dorpjes een bijzonder eiland. De vele bloemdijken en de smalle polderweggetjes maken het gebied aantrekkelijk voor fietsers en wandelaars. De ruim veertig kilometer lange zeewering beschermt het land tegen het water. De Oosterschelde is in trek bij vissers en watersporters.

Het landschap op het eiland Tholen is sterk door de mens beïnvloed en in cultuur gebracht. Vooral de zuidkant van het eiland is na de watersnoodramp van 1953 ‘op de schop gegaan’. De noordkant van het eiland is kleinschaliger. Er zijn hier meer dijken met populieren, iepen en wilgen. De buitendijkse slikken en schorren zijn pleisterplaatsen voor meerkoeten, eenden en steltlopers.

Hieronder geven wij aan wat de karakteristieken zijn van de dorpjes. Wilt u precies weten wat er zoal te doen is rondom onze camping... dagtochtjes, evenementjes, markten, musea etc., klik dan HIER

Stad Tholen

Het stadje Tholen ligt aan het Schelde-Rijnkanaal en is met 6000 inwoners de grootste plaats van het eiland. De kern van Tholen is omgeven door een stervormige veste. Nu zijn de wallen een gordel van groen en de moeite waard voor een wandeling.

Scherpenisse

Scherpenisse is de kleinste woonkern op het eiland. De gerestaureerde kerk van het dorp is zeker een bezoek waard.

Sint Maartensdijk

In Sint Maartensdijk zijn veel gezellige winkeltjes en een fraai recreatiecentrum "Haestinge". Net buiten Sint Maartensdijk ligt het beboste natuurgebied "De Pluimpot", een afgesloten zeearm van de Oosterschelde.

Poortvliet

Dit dorp is niet groot, maar wel oud. Naast de middeleeuwse kerk is ook de molen "De Korenaar" zeer bezienswaardig.

Oud Vossemeer

Het dorp Oud Vossemeer aan het Schelde-Rijnkanaal is omgeven door polders waar u kunt genieten van de rust. Bezienswaardig is onder andere de Nederlands Hervormde kerk. Een andere bezienswaardigheid is het Ambachts-herenhuis, dat enkele jaren geleden is gerestaureerd. Verder heeft dit dorp nog een korenmolen, "De Jager". Het natuurgebied "de Rammegors" is een oude schor met een interessante flora en fauna met een vogelobservatiehut.

Sint Annaland

Sint Annaland is een agrarische dorp met vooral tuinbouw. Deze tuinbouw zorg voor fleurige bloemenvelden in voorjaar en zomer. Het streekmuseum "De Meestoof" is ondergebracht in het voormalig gemeentehuis. Een bezoek hieraan geeft een indruk van leven en werk in de vorige eeuw.

Stavenisse

In het aan de Oosterschelde gelegen Stavenisse zijn er nog verscheidene oude geveltjes uit de 17e eeuw te zien. Stavenisse heeft een getijdehaven, door een geul van een kilometer verbonden met de Oosterschelde. Het dorp is aantrekkelijk voor watersporters en sportvissers.

Sint Philipsland

Het eiland Sint Philipsland is het kleinst bewoonde eiland van Zeeland. Het eiland kenmerkt zich door een prachtig polderlandschap, dat omringd wordt door de Oosterschelde. Op het eiland liggen de dorpjes Sint Philipsland en Anna Jacobapolder. Het dorpje Sint Philipsland is een typisch ringstraatdorp. De brede Voorstraat, met zijn gezellige winkeltjes, is het hart van het dorp. Het dorpje Anna Jacobapolder is nog geen twee eeuwen oud.